- Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei -

Forum Internetowe
Dzisiaj jest 29 sty 2022, 0:37

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: 16 cze 2013, 6:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 mar 2009, 20:32
Posty: 61
Lokalizacja: Dolice/Szczecin
Czy ktos pamieta gre MECHANIK EN57 z dawnych lat? :)

(Tato...??) :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Cytuj:
Historia programu sięga jeszcze lat 90 ubiegłego wieku. Pierwsza wersja powstała w 1997 roku. Jej autorami byli Aleksander Madej i Robert Kowalski, dwóch studentów, którzy stworzyli tę grę dla potrzeb pracy zaliczeniowej. Następnie program przechodził jedynie drobne poprawki, niezbyt warte uwagi. Wspomnieć można jedynie o stworzonym Generatorze Tras, który zlepia trasę z istniejących modułów, dzięki czemu za każdym razem możemy jeździć na innych odcinkach (istnieje również kilkanaście gotowych tras). Kilka lat później za Mechanika wzięła się ekipa Trasaland, która stworzyła linię kolejową Zakopane - Nowy Targ, która była bardzo wiernie odzworowana (na podstawie własnych nagrań kamerą zamontowaną w składzie). Niestety ekipa po wydaniu mapy zawiesiła działalność.
Ostatnio cos mnie tchnelo i poszperalem w necie. Poczatkowo myslalem, ze ta gra zagoscila u nas w domu jeszcze na Amidze, ale (niestety) okazalo sie, ze to bylo juz na PC, pod MS-DOS'em.

Strona domowa, instrukcje jak odpalic w DOSBOX'ie, grac, download i pare innych rzeczy:

http://mechanik-en57.pl/

:geek:

_________________
Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei


Na górę
Post: 16 cze 2013, 8:40 
Jeden z pierwszych symulatorów jakimi się bawiłem ,jak na tamten czas był ok'


Na górę
   
Post: 21 wrz 2013, 22:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 wrz 2013, 18:56
Posty: 8
Ja też w to grałem super sprawa, tylko te punkty karne za jazdę z pobieraniem prądu z sieci na zakazie koło 1000 za szybko też nie dobrze symulator jednostki karał. To były czasy grafika Dosowa, pikseloza ale fajnie się grało.
Początek był bardzo trudny żeby ruszyć jednostką ale instrukcja pomogła.
Pozdrawiam z Włocławka Maciej Ołdyński mackoo.

_________________
Maciej Ołdyński mackoo


Na górę
Post: 08 lis 2013, 19:35 
ktoś wie jak ten symulator uruchomić? wszystko bardzo ładnie działa, wybór tras itd itd, aż do wciśnięcia START - po chwili pokazuje się "runtime error" i tyle. (używam DOSBoxa pod Windows 7)


Na górę
   
Post: 09 lis 2013, 8:44 
Ja się nim bawiłem ale na Windows 98,być może że 7-om nie współgra?


Na górę
   
Post: 26 lut 2014, 0:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 mar 2009, 20:32
Posty: 61
Lokalizacja: Dolice/Szczecin
Cytuj:
ktoś wie jak ten symulator uruchomić? wszystko bardzo ładnie działa, wybór tras itd itd, aż do wciśnięcia START - po chwili pokazuje się "runtime error" i tyle. (używam DOSBoxa pod Windows 7)
spróbowałbym odpalić wirtualną maszynę - VMWare i normalnie zainstalować np. w98.

...a osobiście to mam w składzie takiego pececika z lat 90-tych - otrzymalem w darowiznie - pentium iii 450mhz, który robi za platformę do odpalania takich zacnych programów i gier jak np. mechanik.

_________________
Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei


Na górę
Post: 26 lut 2014, 0:12 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2009, 13:43
Posty: 1562
Lokalizacja: Dolice
Cytuj:
... być może że 7-om nie współgra?
Musisz mieć Win7 Ultimate. tam jest środowisko XP.

_________________
wmac27 - Maciej
Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei
http://www.zkmk.org


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl