Miodobranie jest w ten weekend. Impreza odbywa się już w piątek od rana, my ze względu na pracę dojedziemy raczej w godzinach popołudniowych. Będziemy w strojach wzorowanych na X wiek, ale bez obaw, Qśmę po brodzie na pewno rozpoznacie
Chętnie Was oprowadzimy Was po terenie.
Wszelkie informacje o lokalizacji są tutaj:
http://jomsborg-vineta.com/#kontakt
Trafić jest na prawdę prosto, za stacją kolejową w Recławiu się zjeżdża z S3 i na skrzyżowaniu w lewo. Są drogowskazy. Parking przed Skansenem jest i na pewno jakieś miejsce się na nim znajdzie. Przed skansenem są toalety. Na miejscu można kupić napoje, przekąski w stylu podpłomyk, kiełbaski, ciasta czy bardzo smaczne kanapki ze śledziem lub łososiem oraz jakieś tam pamiątki, bransoletki czy zabawki dla dzieci w stylu mieczyk (oczywiście nie prawdziwe, tylko dostosowane zabawki). Ważna uwaga dla osób które wybierają się z dziećmi - jest tam plac zabaw, więc na pewno nie warto ubierać dzieci w najpiękniejsze ubrania, raczej w coś coś nie szkoda jak się poplami czy podrze.
Szczegółowe informacje
Warsztaty dawnych rzemiosł, m.in. ciekawe rzemiosło bartników i jego wczesnośredniowieczne początki.
Piątek
10.00 – 18.00 Produkcja świec, pokaz robienia słomianej kuszki (ula), potrawy dawnej kuchni z wykorzystaniem miodu: podpłomyki, ciastka, śledzie… oraz miód pitny
11.00-18.00 Tabliczki woskowe. Pisanie i zastosowanie - Konkurs z nagrodami
11.00 Bartnik. A kto to? – wykład Tomasza Goranina
13.00 Co ma wosk do instrumentów muzycznych? – wykład Dobromira Strzelczyka
16.00 Odcięta głowa w miodzie, czyli wykorzystanie miodu we wczesnym średniowieczu – wykład Tomasza Goranina
Sobota
10.00 – 18.00 Produkcja świec, pokaz robienia słomianej kuszki (ula), potrawy dawnej kuchni z wykorzystaniem miodu: podpłomyki, ciastka, śledzie… oraz miód pitny
11.00 Wosk. Z czego i do czego? - wykład Tomasza Goranina
12.00-14.00 Gotowanie z wykorzystaniem miodu – kto pomoże Basi?
13.00 Miód i mleko w garncarstwie. Jaki to ma sens? – wykład Anny Wojcieszuk
16.00 Znaki bartników – logo sprzed wieków - wykład Tomasza Goranina
Niedziela
10.00 – 18.00 Produkcja świec, pokaz robienia słomianej kuszki (ula), potrawy dawnej kuchni z wykorzystaniem miodu: podpłomyki, ciastka, śledzie… oraz miód pitny
10.00 Dzień się dzieje, czyli ule im wyżej tym lepiej – wykład Tomasza Goranina
11.00-13.00 Gotowanie z wykorzystaniem miodu – kto pomoże Basi?
12.00 Wosk w produkcji łuków – robimy cięciwę – pokaz i prelekcja Piotra Bałakirewa
14.00 Propolis – lek (prawie) na wszystko, czyli parę słów o dawnym i współczesnym leczeniu – wykład Tomasza Goranina
16.00 Naczynia gliniane + wosk = ? wykład Anny Wojcieszuk
A że nie tylko miodem człowiek żyje to zapraszamy również na gry i zabawy wczesnośredniowieczne oraz strzelanie z łuku.
Z przyczyn niezależnych od organizatora program może ulec zmianie.
W razie wu podaję nr do siebie, bo Paweł przeważnie gardzi na Skansenie telefonem: 502 497 944