- Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei -

Forum Internetowe
Dzisiaj jest 29 sty 2022, 1:19

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Post: 27 mar 2019, 0:43 
Offline
ZKMK

Rejestracja: 17 cze 2012, 12:40
Posty: 2035
Jak stworzyć rozkład jazdy na imprezę modelarską? Odpowiedź jest prosta - Grafikon.
Zakładam ten temat, żeby przybliżyć wam działanie tego programu, pokazać "łopatologicznie" jak ułożyć taki rozkład itd. Generalnie pokazać wam co udało mi się dowiedzieć na jego temat i jak to wykorzystać. Może ktoś się z was pokusi i zacznie samemu tworzyć takie rozkłady jazdy?

Zaczynamy :D

1. Instalacja.
Gdzie znajdziemy ten program? Niby sprawa prosta, mamy XXI wiek, internet itd. Okazało się, że wcale takie proste to nie jest. Pomógł mi Artur z MSMK (wielkie dzięki). Instalkę znajdziecie tutaj:

https://github.com/jub77/grafikon/releases

Najnowsza wersja to 2.1.1 - jest polska wersja językowa.


2. Uruchamianie
Po rozpakowaniu programu w folderze Grafikon 2.1.1 znajdujemy plik: grafikon.jar

Uruchamiamy go. Spowoduje to pojawienie się na ekranie takiego okna:
Obrazek


Na górę
Post: 27 mar 2019, 10:38 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2009, 13:43
Posty: 1562
Lokalizacja: Dolice
Początek Nowej Ery w ZKMK.

Brawo Gerard.
Na Modelarstwo Info zdaje się są 3 pliki do uruchomienia programu, czy w tej wersji 2.1.1 też są one potrzebne?

_________________
wmac27 - Maciej
Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei
http://www.zkmk.org


Na górę
Post: 28 mar 2019, 9:44 
Offline
ZKMK

Rejestracja: 17 cze 2012, 12:40
Posty: 2035
Cytuj:
Na Modelarstwo Info zdaje się są 3 pliki do uruchomienia programu, czy w tej wersji 2.1.1 też są one potrzebne?
W ramach uzupełnienia punktu. 1. Instalacja.

Program wymaga zainstalowania Java Runtime Environment JRE w wersji przynajmniej 6.0.
Można ją pobrać tutaj: http://www.java.com/en/download/manual.jsp
Aktualna wersja to: 8.201

Co do plików instalacyjnych - faktycznie są trzy. Z tego co pamiętam wszystkie załadowałem do jednego folderu.
Obrazek


Na górę
Post: 29 mar 2019, 23:41 
Offline
ZKMK

Rejestracja: 17 cze 2012, 12:40
Posty: 2035
3. Nowy rozkład jazdy

Stworzenie nowego rozkładu jazdy rozpoczynamy od zdefiniowania podstawowych wielkości.

Wchodzimy w menu "Plik" i wybieramy "Nowy".
Obrazek

Na środku ekranu pojawi się okienko, w którym definiujemy:
- wielkość (domyślnie skala H0)
Obrazek

- czas (mnożnik czasu modelarskiego - najczęściej stosuje się 4x)
Obrazek


Na górę
Post: 30 mar 2019, 0:03 
Offline
ZKMK

Rejestracja: 17 cze 2012, 12:40
Posty: 2035
- szablon (nazw pociągów - wybieramy Polski)
Obrazek

Po zdefiniowaniu podstawowych parametrów wybieramy zakładkę "Układ makiety"
Obrazek

W tej zakładce tworzymy graficzny obraz sieci kolejowej czyli stacje, przystanki, posterunki oraz połączenia między nimi itd.
Zaczynamy od kliknięcia w ikonę "nowy"
Obrazek


Na górę
Post: 30 mar 2019, 0:43 
Offline
ZKMK

Rejestracja: 17 cze 2012, 12:40
Posty: 2035
Następnie "klikamy" x1 lewym przyciskiem myszy/pad'a na ekranie głównym; w miejscu, w którym chcemy aby znalazła się pierwsza stacja (można potem ją przestawić najeżdżając na nią kursorem i przytrzymując ją lewy przyciskiem myszy przesuwać we właściwe miejsce).
Obrazek

W celu zdefiniowania stacji wchodzimy na nią kursorem i klikamy x2 lewym przyciskiem myszy.
Obrazek

Otwiera się menu:
Obrazek


Na górę
Post: 30 mar 2019, 10:46 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2009, 13:43
Posty: 1562
Lokalizacja: Dolice
Cytuj:
... W ramach uzupełnienia punktu. 1. Instalacja.
Co do plików instalacyjnych - faktycznie są trzy. Z tego co pamiętam wszystkie załadowałem do jednego folderu.
Obrazek
Są trzy pliki ale co z nimi trzeba zrobić po rozpakowaniu? Jaka jest kolejność instalacji tych plików?

_________________
wmac27 - Maciej
Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei
http://www.zkmk.org


Na górę
Post: 01 kwie 2019, 22:26 
Offline
ZKMK

Rejestracja: 17 cze 2012, 12:40
Posty: 2035
Cytuj:
Cytuj:
... W ramach uzupełnienia punktu. 1. Instalacja.
Są trzy pliki ale co z nimi trzeba zrobić po rozpakowaniu? Jaka jest kolejność instalacji tych plików?
Ponieważ instalowałem ten program jakiś czas temu to już nie pamiętałem co się robi z tymi plikami.
Zainstalowałem go ponownie. Sytuacja wygląda następująco:
1. Założyłem sobie nowy folder o nazwie "Grafikon".
2. Następnie rozpakowałem pierwszy plik instalacyjny "grafikon-2.1.1+cc85b6a4f015.zip" i wszystkie pliki wrzuciłem do tego folderu.
3. Tak samo postąpiłem z drugim plikiem "Source code (zip)". Po rozpakowaniu wszystkie pliki dołożyłem do tych wcześniejszych.
4. Na końcu analogicznie postąpiłem z ostatnim plikiem "Source code (tar.gz)". Po ściągnięciu go (to jest jeden plik) - również dołożyłem go folderu "Grafikon".
Program nie instaluje się tak, jak zwykle to się robi. Po rozpakowaniu tych wszystkich plików do jednego folderu, należy znaleźć plik "grafikon.jar" i go uruchomić. Program działa.


Na górę
Post: 03 kwie 2019, 13:14 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2009, 13:43
Posty: 1562
Lokalizacja: Dolice
OK, działa.
Jakbyś Gerard podesłał mi na maila ten swój pierwszy rozkład, który stworzyłeś. Ot tak za przykład.

_________________
wmac27 - Maciej
Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei
http://www.zkmk.org


Na górę
Post: 30 kwie 2019, 21:50 
Offline
ZKMK

Rejestracja: 17 cze 2012, 12:40
Posty: 2035
Po tej małej dygresji dotyczącej instalacji wracam do wątku dotyczącego tworzenia układu makiety.

Wpisujemy nazwę stacji:
Obrazek

Następnie podajemy skrót nazwy stacji:
Obrazek

W kolejnej rubryce możemy określić prędkość wjazdu na stację (wjazd na wprost). Żeby to zrobić należy znaczyć kratkę po prawej i wpisać prędkość w polu po lewej stronie.
Obrazek


Ostatnio zmieniony 30 kwie 2019, 22:08 przez gersot, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: 30 kwie 2019, 22:02 
Offline
ZKMK

Rejestracja: 17 cze 2012, 12:40
Posty: 2035
Analogicznie postępujemy w przypadku określenia prędkości przy wjeździe po łuku.
Obrazek

"Regions", "Center for" i "Company" pominąłem. Nie wiem czy ktoś to gdzieś, na jakiś imprezach określa.
Wybieramy kolejną rubrykę "Typ" i rozwijamy menu, w którym określamy co to jest: stacja, przystanek, posterunek itd.
Obrazek

Obrazek


Na górę
Post: 30 kwie 2019, 22:16 
Offline
ZKMK

Rejestracja: 17 cze 2012, 12:40
Posty: 2035
Następnie podajemy całkowitą długość stacji.
Obrazek

Obrazek

W kolejnym kroku możemy określić czy stacja jest wyposażona w sygnalizację świetlną.
"D3" pomijamy - są one stosowane w Czechach.
Kolejnym krokiem jest określenie i edytowanie poszczególnych torów. Określamy czy tor znajduje się przy peronie oraz czy kończy się kozłem oporowym. Nie wiem co określa trzecia rubryka "Streight trough"?
Obrazek

Powinniśmy edytować numer toru.
Obrazek


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl