- Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei -

Forum Internetowe
Dzisiaj jest 17 sty 2026, 2:34

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
ZKMK

W celu zachowania jakiegoś porządku proszę kolegów z TT o ustalanie szczegółów imprezy dotyczących tej skali w tym temacie. ;)

Prezes Klubu

W TT raczej wszystko pozostanie po staremu, czyli szlak na 2torze zakończony z obu stron pętlami.
Nowością będzie podłączenie do Wojtkowic
szlaku i dwóch stacji na jedno torze ( Chudziny i Błaszkowice ).
Sterowanie Roco - byłbym za tym aby podłączyć zwykłą centralkę i latać na myszkach
- jak wiadomo z21 nie współpracuje z modułami pętli zwrotnej i robią się problemy (jednocześnie po przetestowaniu nie wykluczam że jednak z21 zostanie wykorzystany)

To jakie plany na Warsztaty w Departamencie TT??? Coś jest ustalone? Czym sterujemy?

ZKMK

Z tego co pamiętam na ostatnich warsztatach jeździliśmy na moim z21 i tylko moja ludmiła miała problem przy zjeździe z pętli, a reszta latała bez problemu.
Proponuję już na miejscu we właściwej konfiguracji makiety najpierw podpiąć z21 i sprawdzić przejezdność, a jak nie zadziała to niech ktoś weźmie alternatywę w postaci centralki Multimouse.
Ja będę miał problem, bo nie mam myszy, ale może ktoś mi pożyczy :)

Widziałem, że koledzy w H0 planują rozkład jazdy. Za zabawą w rozkład w TT nie jestem, ale może ciekawostką byłyby "scenariusze" ruchu kolejowego. Każdy skład miałby jakiś scenariusz, maszynista wchodzący dostawałby kartkę z instrukcją co i jak i tak jechał, dojeżdżał do stacji końcowej i brał następny.
Chodzi mi o to, aby bez sensu nie jeździć w kółko, ale np. zostawić jedną-dwie węglarki na stacji, po to, żeby wracając je zabrać itd.
Z tego co pisał Wojtek będą co najmniej 3 stacje (Wojtkowice, Chudziny, Błaszkowice), jak się uda to moja będzie czwarta, lecz na pewno nie zdążę z pulpitem do zwrotnic, więc jeśli się pojawi to raczej z funkcją przelotu, ewentualnie odstawienia czegoś na bok, więc możliwości do jazdy z manewrami są.

Ja zapewne jak zawsze usiądę na Wojtkowicach i z chęcią będę wyprawiał i formował składy :)

Cytuj:
... Widziałem, że koledzy w H0 planują rozkład jazdy. Za zabawą w rozkład w TT nie jestem, ale może ciekawostką byłyby "scenariusze" ruchu kolejowego. Każdy skład miałby jakiś scenariusz, maszynista wchodzący dostawałby kartkę z instrukcją co i jak i tak jechał, dojeżdżał do stacji końcowej i brał następny ...
Przecież to jest dokładnie rozkład jazdy.

Cytuj:
... Ja będę miał problem, bo nie mam myszy, ale może ktoś mi pożyczy :) ...
Myszki się znajdą, przecież jest ich trochę. Tylko ile sekcji robimy? Raczej się nie da całej makiety załatwić jedną centralką, bo to tylko 2,5A

Cytuj:
... Za zabawą w rozkład w TT nie jestem, ... Chodzi mi o to, aby bez sensu nie jeździć w kółko, ...
Jak to pogodzić zatem??? Mnie też nie rajcuje jazda w kółko. Zdaje się, że nikogo, bo jakimś dziwnym trafem zawsze więcej jest gadających niż czynnych maszynistów. Tak się dzieje na każdej imprezie. Pora więc przestać się oszukiwać i zrobić rozkład jazdy. Czy się da później go przestrzegać to pewnie nie, ale "scenariusz" będzie.

ZKMK

Napisałem o "scenariuszach" bo nie wiem czy jest sens trzymania się ściśle ustalonych godzin?
Czy będziemy mieli tylu maszynistów, żeby obsłużyć wszystkie połączenia?
Scenariusz zakładałby przebieg pociągu wraz z dodatkowymi atrakcjami typu podczepianie wagonów itd.

Jak będą znane możliwości stacji to mogę takowe ułożyć. Nie wiem jeszcze, czy Chudziny będą jedynie przelotem, czy faktycznie funkcjonującą stację. Muszę zorientować się jak wyglądają Błaszkowice. Wojtkowice, techniczną oraz ewentualnie swoją znam na pamięć :)

Pewnie dopiero w piątek przed imprezą okaże się jaki będzie finalny układ makiety i pewnie w nocy z piątku na sobotę przygotuję scenariusze ;)

Cytuj:
Napisałem o "scenariuszach" bo nie wiem czy jest sens trzymania się ściśle ustalonych godzin?...
Kacper, nie bój się słowa rozkład jazdy. prawdziwa kolej opiera się na nim a nie na scenariuszach. Hmm a trzymanie się ustalonych godzin? Traktuj to "trzymanie" bardziej luźno, pomocniczo. Godziny pozwolą uporządkować ruch kolejowy. Dzięki nim zachowamy porządek na makiecie. A czy przejazdy będą się odbywały ściśle wg godzin rozkładu jazdy? Na pewno nie, bo to będzie bardzo trudne. Niech godziny rozkładowe pozwolą nam zachować kolejność przejazdów, to już będzie dużo.
W każdym razie uważam, że Twoje pomysły idą w dobrym kierunku.
Ja w każdym razie przyjadę aby pomóc rozkładać i zwijać. Może jeszcze tym razem dam się namówić na jazdy w kółko.
Jak to się nie zmieni to zacznę pomagać przy H0. Tabor jeszcze jakiś mam.

ZKMK

W takim razie potrzebuję jedynie (albo aż) projektu układu makiety, informacji o taborze jaki będzie jeździł oraz chętnych maszynistów, dyżurnych i mogę zacząć kombinować z rozkładem.
Jazda w kółko jest po prostu nudna i monotonna i tak jak napisałem wyżej jestem za wprowadzeniem jakiegoś sensownego systemu przemieszczania się taboru.

To raptem 4 godziny dziennie, więc myślę, że jakoś sensownie można się podzielić :)

Jestem za podłączeniem centrali telefonicznej i kontaktu między dyżurnymi i to od nich będzie zależało, czy pociąg wyjedzie, czy też nie.

Standardowo (jak Wojtek mnie wpuści ;) ) z chęcią usiądę jako dyżurny na Wojtkowicach. Oprócz stacji przelotowej będzie to również posterunek odgałęźny, więc będzie co robić, a mam wrażenie, że mam już w tym pewnie doświadczenie :roll:

Ja ze swojej strony mam:
Ludmiła + cysterny adres 20
Ludmiła + bipa adres 23
Taurus IC bez składu adres 21
EU07 + bipa adres 22

Proponuję również jak w ubiegłych latach wprowadzić listę adresową, a każdy kto będzie chciał cokolwiek postawić powinien się najpierw upewnić o dostępności danego adresu, aby nie było cyrków... wszyscy wiemy, że tanie hobby to to nie jest.

ZKMK

Cytuj:
Tylko ile sekcji robimy? Raczej się nie da całej makiety załatwić jedną centralką, bo to tylko 2,5A
Z tego co pamiętam jak postawiliśmy sporą makietę w s. 919 bez problemu jeździło do 10 pociągów na jednej centralce.

Nie wiem jak to zrobić technicznie, bo nigdy się w to nie bawiłem, ale jeżeli mamy boostery i techniczne możliwości to może warto podzielić to na sekcje dwu i jedno torową?
Jedna sekcja będzie obejmowała dwutor wraz z pętlami, zaś druga rozpocznie się zaraz za wyjazdem z Wojtkowic na szlak jednotorowy.

Prezes Klubu

plan sali TT

Obrazek

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00