- Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei -

Forum Internetowe
Dzisiaj jest 27 lis 2021, 5:02

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: 31 sty 2020, 15:06 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2009, 13:43
Posty: 1554
Lokalizacja: Dolice
Cytuj:
Cytuj:
Na tak krótkim odcinku wzmacniacz nie wydaje się potrzebny.
Nie jest potrzebny.
Zgadzamy się w tutaj a Ty zaprzeczasz w następnym zdaniu.
Cytuj:
Cytuj:
Nie bardzo też rozumiem po co tam instalować Spaxa.
Inny pomysł, aby centrala nie wywalała się przed modułem pętli?
SPAX to wzmacniacz tyle, że dedykowany tylko do LocoNetu.
Cytuj:
Cytuj:
Na pętli ważne jest napięcie aby było takie same jak na trasie. Niektóre modele modułu pętli potrafią obniżyć nawet o kilka volt. Moduł Martineza tego nie robi.
Dobry moduł pętli powinien zmieniać polaryzację, bez wpływu na pozostałe parametry.
Moduł Martineza potrzebuje minimum 14,5V do poprawnej pracy.
Granicznym napięciem dla poprawnej pracy dekodera przyjmuje się 13V, tak jest przy TT. Czy w H0 też tak jest? Tego nie jestem pewien. Mamy zasilacze z napięciem regulowanym, można więc dołożyć. Zasilacze do wzmacniaczy Digikeijsa mają napięcie znamionowe 16V nie powinno być kłopotów.
U mnie na makiecie na pętlach i poza nimi jest napięcie w granicach 13,3V. Lokomotywy przejeżdżają bez widocznych zwolnień prędkości.
Dopytam się Martineza o te moduły pętli.

_________________
wmac27 - Maciej
Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei
http://www.zkmk.org


Na górę
Post: 02 lut 2020, 17:29 
Offline

Rejestracja: 08 lut 2016, 9:58
Posty: 36
Moduł Martineza zasilany z szyn szuflady technicznej(Hazero), całość DCC na centralce Digitraxa, pracował dobrze.
Centrale Digitraxa mają dłuższą zwłokę zwarciową. Przełożyłem moduł, pracuje pod spaxem, zaczęły się problemy.
Rozmawiałem z Martinezo, nie potrafił mi pomóc. Teraz jestem na etapie testów.


Na górę
Post: 02 lut 2020, 18:16 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2009, 13:43
Posty: 1554
Lokalizacja: Dolice
Cytuj:
Moduł Martineza ...
W tym module można regulować "Czułość"
Może tym?

_________________
wmac27 - Maciej
Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei
http://www.zkmk.org


Na górę
Post: 10 lip 2021, 13:00 
Offline
ZKMK

Rejestracja: 08 mar 2012, 18:03
Posty: 160
Wmac27
Ja mam cos takiego:

https://www.conrad.pl/p/cyfrowy-modul-p ... cac-497090

Od ponad dwóch lat leży w szafie.

_________________
Przemysław Malinowski


Na górę
Post: 10 lip 2021, 13:58 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2009, 13:43
Posty: 1554
Lokalizacja: Dolice
Cytuj:
Wmac27
Ja mam cos takiego:

https://www.conrad.pl/p/cyfrowy-modul-p ... cac-497090

Od ponad dwóch lat leży w szafie.
Przywieź do Posejdona, przyda się jak jest sprawny.

_________________
wmac27 - Maciej
Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei
http://www.zkmk.org


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl